34 bedreigde dieren in Argentinië

Argentinië is een land met een enorme biodiversiteit, een van de landen met de meest uiteenlopende fauna, landschappen en klimaten ter wereld. Helaas is Argentinië echter ook een van de landen die ernstig wordt bedreigd door het uitsterven van soorten.

We willen 34 dieren in Argentinië uitsterven . Ken hier hun namen, kenmerken en uiterlijk, maar onthoud dat dit slechts een hint is van de trieste realiteit die het land ervaart, met meer dan 500 soorten in een staat van kwetsbaarheid of bedreiging vandaag.

Zuidelijke rechtwalvis (Eubalaena australis)

Omdat het een walvis is, is het niet moeilijk om te raden dat deze soort het grootste zoogdier in Argentinië is, waar ze hopelijk te zien zijn aan de kust van Puerto Madryn of tijdens boten die hun habitat en gewoonten respecteren.

Ze onderscheiden zich, naast hun enorme omvang, ongeveer 15 meter, gemakkelijk door de V-vormige snort tot 3 meter hoog. Ook heeft deze bebaarde walvis eelt die als vingerafdrukken fungeert en elk specimen van de soort identificeert en onderscheidt. Een ander speciaal kenmerk is dat het meestal tot 3 meter hoog springt.

De situatie van de zuidelijk juiste walvis, uitgeroepen tot "Natuurlijk Monument" in Argentinië, beleeft niet zijn beste momenten. De willekeurige jacht, vooral om olie te verkrijgen, is duidelijk de ergste vijand, waarvoor de soort sinds de negentiende eeuw wordt bedreigd, toen een vermindering van exemplaren tot 90% werd geregistreerd. Momenteel zijn er slechts ongeveer 3.000 zuidelijk-rechtse walvissen op de hele planeet.

Lees meer over deze geweldige zoogdieren met dit andere artikel over Waar de walvis leeft en wat hij eet.

Waters guazú of manenwolf (Chrysocyon brachyurus)

Dit is de grootste vos in Zuid-Amerika en zonder twijfel een van de mooiste en elegantste ter wereld. In Argentinië leeft de manenwolf specifiek in gebieden in het noordoosten en in de provincies Chaco, Formosa, Corrientes en Santa Fe. Bovendien werd de aguará guazú uitgeroepen tot 'Provinciaal Natuurmonument' in een van deze provincies, in Corrientes.

Zijn roodachtige manen, lang en bossig, samen met de lange benen en oren en de scherpe snuit maken de manenwolf tot een hond met een zeer specifieke lichaamsbouw. Hij kan tot 35 kg wegen en 125 cm lang, de lange staart niet meegerekend, ongeveer 45 cm extra. Gedrag benadrukt zijn eenzaam en wantrouwend karakter. Ook is deze grote hond een zeer goede jager. Het steelt meestal zijn prooi, zoals konijnen en vrij, op schemerige uren, en doet het meestal onverwacht.

De schade veroorzaakt door de mens aan zijn ecosysteem en bijgevolg zijn voedselketen, heeft de manenwolf op deze angstaanjagende lijst geplaatst en positioneert hem als een van de dieren in Argentinië met de grootste kwetsbaarheid . Hoewel er verschillende projecten zijn die jarenlang hun herstel garanderen, blijft de soort dus veel zorg en bescherming nodig hebben voor zijn volledige herstel.

Yaguareté of jaguar (Panthera onca)

Na de tijger en de leeuw is de yaguareté of jaguar de derde grootste katachtig op de planeet en de eerste in Amerika. Het uiterlijk doet denken aan dat van de luipaard, hoewel de yaguareté groter en robuuster is en zijn gedrag en habitat, meestal vochtige en dichte jungles, hoewel ook een grote verscheidenheid aan beboste gebieden, meer typerend voor tijgers.

De jaguar behoort tot de familie panters en woont in de provincies Formosa, Misiones, Jujuy en Chaco. Met een eenzaam karakter en een geweldige jager, heeft dit enorme zoogdier een krachtige kaak, met een van de krachtigste beten onder alle felids. Het is dus niet verwonderlijk dat het zelfs de schildpadden kan breken.

Het bestaan ​​ervan is van vitaal belang voor het overleven van lokale ecosystemen, omdat zijn positie in de keten als een superpredator het mogelijk maakt de populaties van andere soorten, hun prooi, te reguleren. Volgens IUCN wordt de soort echter vermeld als 'bijna bedreigd' en neemt het aantal exemplaren af. De belangrijkste oorzaak van dit probleem is het verlies en de versnippering van habitats en stroperij . Hoewel er verschillende herstelprogramma's zijn, worden natuurbeschermingsinspanningen steeds noodzakelijker.

Meer informatie over waarom de jaguar met uitsterven wordt bedreigd.

Huemul (Hippocamelus bisulcus)

In dit geval is de huemul, ook wel güemul of zuidelijk Andeshert genoemd, een robuust hert met bruine kleuren, grote oren en korte poten. Onderscheidend van het Patagonië gebergte, heeft de huemul een herbivoor dieet en het gewicht wordt berekend tussen 40 en 100 kg. Het onderscheidt zich ook door het tonen van grote geweien in het geval van mannen en voor het presenteren van een eenzaam karakter.

Helaas wordt dit prachtige hert ook vooral bedreigd door stroperij, andere aanvallen van verschillende soorten, bepaalde ziekten en bosbranden. Dus, ondanks de genomen maatregelen, zijn er naar schatting niet meer dan 700 individuen verspreid over de Patagonië-gebieden.

Magellanic pinguïn (Spheniscus magellanicus)

De pinguïns, een van de vriendelijkste dieren die ons zoveel aan Antarctica doen denken, toch? Welnu, in Argentinië, met name in de zuidelijke regio van Amerika, zijn er ook pinguïns, maar helaas niet zoveel als zou moeten.

De Magellanic-pinguïn is meestal ongeveer 45 cm lang en weegt ongeveer 3 kg, dus hij is middelgroot. Een witte streep op zijn hoofd kenmerkt hem, naast het presenteren van zwarte kleuren op het hoofd en de rug en wit op de buik.

Het voedt zich met een breed scala aan pelagische vissen, evenals inktvis, krill en andere soorten schaaldieren. Als nieuwsgierigheid is de Magelhaense pinguïn, of ook wel de Patagonische pinguïn genoemd, een monogame soort, dat wil zeggen dat hij zijn partner zijn hele leven lang onderhoudt.

De bevolking neemt af als gevolg van de jacht, olielozingen die hun voedselbronnen bedreigen, verlies van habitat en menselijke verstoringen, zoals toerisme, die de kolonies van het gebied veranderen en het leggen van nesten verstoren.

Guanaco (Lama guanicoe)

De guanaco is een kameelachtige die lijkt op de vlam, met het verschil dat de guanaco een wild dier is. Van fijne botten, met een gewicht van ongeveer 90 kg en een hoogte van ongeveer 1, 60 meter, is dit zoogdier van Zuid-Amerika een van de dieren die de grootste grootte in Patagonië hebben .

Met een donker uiterlijk in het gebied van het hoofd en witachtig in het ventrale deel en de benen, kan dit dier ongeveer 23 jaar oud worden. De guanaco is overdag en voedt zich met mos, kruiden en knollen. Het is ook bekend voor het spugen van speeksel of kruiden.

Wat betreft zijn gedrag, deze soort leeft in kleine groepen waar er een mannetje is en verschillende vrouwtjes en jongen. In geval van gevaar waarschuwt het mannetje van de groep de rest met een fluitje en begint iedereen te rennen, tot 64 km / u om te ontsnappen aan hun meest voorkomende roofdieren, zoals de poema en de rode vos, die ook in staat zijn van bedreiging .

Gelukkig groeit het aantal exemplaren van deze soort geleidelijk. Niet alles is slecht nieuws!

Tapir (Tapirus)

De tapir is een zoogdier dat voornamelijk leeft in bossen en vochtige bossen, evenals heuvels in de provincies Salta, Formosa, Chaco, Misiones en Corrientes. Het valt op door het pronken met een langwerpige proboscis-vormige snuit waarmee het water neemt en bladeren, wortels en kruiden plukt, de basis van zijn dieet.

Deze dieren, verwant aan neushoorns, variëren in grootte tussen 1, 3 tot 2, 5 meter en hebben een korte, donkere vacht, behalve de nakomelingen, die doen denken aan zeep met bruin haar en cryptische vlekken.

De belangrijkste bedreigingen die de soort in gevaar brengen, zijn gericht op ontbossing en habitatverlies, versnipperde populatie en illegale jacht . Hoewel er al verschillende internationale instandhoudingsprogramma's zijn die voor herstel zorgen, houden de bedreigingen dus niet op.

Lees meer over dit dier in dit andere bericht over Waarom de tapir met uitsterven wordt bedreigd.

Reuzenmiereneter (Myrmecophaga tridactyla)

Deze enorme miereneter die 2 meter kan bereiken en bijna 40 kg kan bereiken, is nog steeds te zien in Formosa, de missionaire jungle, ten oosten van Salta, ten noorden van Corrientes, ten noordoosten van Santiago del Estero, El ondoordringbaar en andere Chaco-gebieden .

De gigantische miereneter, ook bekend als " yurumi ", mist een goed gezichtsvermogen en wordt daarom door zijn uitstekende reukvermogen meegesleept om de mierenhoop en termietenheuvels te vinden. Dat is wanneer hij ze graaft om zijn voedsel te vinden, gebaseerd op insecten zoals mieren.

Ondanks het gebrek aan tanden, zorgt de lange snuit samen met zijn 60 cm lange tong ervoor dat de gigantische miereneter de bodem van zijn opgravingen bereikt om voedsel te verkrijgen. Als dat niet genoeg was, heeft je tong ook een hechtende stof die helpt bij het vangen van insecten.

Een van de oorzaken waarvoor deze soort in gevaar is, is gericht op de weinige reproductiemogelijkheden . Hieraan zijn nog andere bedreigingen toegevoegd die de mogelijkheid om het aantal exemplaren te vergroten, zoals de vernietiging van hun habitat en de jacht op de soort als huisdier, trofee of zelfs voedsel voor mensen, veranderen en verminderen. De situatie lijkt dus niet te verbeteren, omdat het aantal exemplaren vandaag afneemt .

Tatoo-wagen of gigantisch gordeldier (Priodontes maximus)

Het gigantische gordeldier of tatú carreta is nog steeds te zien in Argentinië, voornamelijk in tropische bossen van de provincies Formosa en Chaco. Het is het grootste gordeldier, met een lengte van ongeveer 1, 5 meter en een gewicht van ongeveer 60 kg, en het zoogdier met meer tanden op de planeet, met ongeveer 100 tanden.

Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn donkere schil met nette lagen in rijen en zijn ledematen en korte oren in vergelijking met de rest van het lichaam. Wat hun gewoonten betreft, het is een nachtdier waarvan het dieet zich richt op mieren, termieten, spinnen, wormen, wormen, larven, enz. Vaak bereikt het zijn prooi met zijn enorme en krachtige nagels die een lengte van 20 cm kunnen bereiken.

Nogmaals, dit dier dat zo kenmerkend is voor Argentinië, heeft zijn overleving bedreigd gezien als gevolg van willekeurig jagen en verlies van leefgebied . Helaas suggereren schattingen dat in de laatste twee decennia 30% van de populatie gigantische gordeldieren verloren is gegaan, en dit lijkt te blijven toenemen, dus de maatregelen worden steeds noodzakelijker.

Reuzenotter of rivierwolf (Pteronura brasiliensis)

De gigantische otter of rivierwolf is een semi-aquatisch zoogdier en het grootste lid van de mustelid-familie. Bovendien zijn ze ook het luidst en kunnen tot 9 verschillende vocalisaties uitzenden. Hoewel zijn natuurlijke habitat zich concentreert op de Amazone en de Grote Pantanal, is het verspreidingsbereik de laatste jaren ernstig verminderd en discontinu geworden.

Ze meten ongeveer 1, 5 en 1, 8 meter en wegen ongeveer 25 kilo. Bovendien is zijn haar donkerbruin met een karakteristieke en persoonlijke witte vlek die van de borst naar de kaak loopt. Karakter zijn sociale dieren die normaal worden geassocieerd in groepen van maximaal 10 personen en een vleesetend dieet hebben, voornamelijk op basis van vis.

De soort wordt bedreigd volgens de rode lijst van IUCN en het aantal exemplaren blijft afnemen. Bedreigingen die voorkomen dat de bevolking zich herstelt, richten zich op achteruitgang van de leefomgeving, jacht op hun huid, vervuiling van de rivieren waar ze leven en overbevissing, wat hun dieet beperkt en belemmert.

Meer dieren met uitsterven bedreigd in Argentinië

Tot nu toe hebben we enkele van de meest erkende soorten in het land genoemd. De lijst met dieren in een situatie van zorg, kwetsbaarheid, dreiging of kritisch gevaar is echter bijna eindeloos. Hier presenteren we meer namen van dieren met uitsterven of kwetsbaarheid in Argentinië :

  • Moerashert ( Blastocerus dichotomus )
  • Groene Ara ( Ara militaris )
  • Margay, tijgerkat, caucel, tigrillo of maracayá ( Leopardus wiedii )
  • Mara ( Dolichotis patagonum )
  • Andes flamingo ( Phoenicoparrus andinus )
  • Puma of bergleeuw ( Puma concolor )
  • White Lagoon Frog ( Atelognathus patagonicus )
  • Chinchilla colilarga ( Chinchilla lanigera )
  • Cai of Kapucijnen aap ( Cebus apella )
  • Grijze vos ( Lycalopex griseus )
  • Andescondor ( Vultur gryphus )
  • Huillin of waterotter ( Lontra provox )
  • Chaco peccary ( Catagonus wagneri )
  • Suri-gebergte ( Rhea pennata )
  • Telmatobius atacamensis kikker
  • Carayá-Pita ( Alouatta caraya )
  • Pichiciego ( Chlamyphorus truncatus )
  • Cayman latirostris of yacaré overo ( Caiman latirostris )
  • Herten van de pampa's ( Ozotoceros bezoarticus )
  • Rode Cauque ( Chloephaga rubidiceps )
  • Hondenaderader of vosazijn ( Speothos venaticus )
  • Charao ( Amazona pretrei )
  • Vitreorana uranoscopa ( Hyalinobatrachium uranoscopum )
  • Somuncurá kikker ( Somoncuria somuncurensis )

Hoe bedreigde dieren in Argentinië te helpen

Onder de oorzaken waarvoor dieren over de hele wereld worden gedoofd, vinden we dat menselijke activiteit een van de belangrijkste is. Het is echter juist omdat de ernstigste oorzaken uit de hand van de mens komen, dat we veel dingen kunnen doen om hun impact te verminderen en de schade die we aan het milieu toebrengen, inclusief dieren die het risico lopen te verdwijnen.

Gelukkig zijn er veel maatregelen en acties die kunnen worden uitgevoerd om bedreigde dieren in Argentinië te helpen :

  • Kies voor groene alternatieven, zoals het gebruik van stoffen tassen om te winkelen, het openbaar vervoer en afval recyclen. Kortom, sluit je aan bij de Waste Zero of Zero Waste-beweging.
  • Respecteer de natuurreservaten en beschermde gebieden van Argentinië.
  • Neem niet deel aan de introductie van invasieve uitheemse soorten.
  • Gebruik geen producten die afkomstig zijn uit het illegale verkeer van bedreigde dieren, of ze nu zelf als huisdier zijn of afgeleide producten, zoals trofeeën of decoratieve voorwerpen. Hier vindt u meer informatie over het voorkomen van illegale handel in dieren.
  • Meld elke situatie die u kent van illegale jacht of soortenhandel.
  • Vermijd deelname en meld je als je gevallen kent van mascotte van exotische soorten, vooral als ze geen officiële CITES-documenten hebben.
  • Werk als vrijwilliger samen met verenigingen die bedreigde en bedreigde soorten in Argentinië verdedigen.
  • Deel deze informatie met uw kennissen, vooral met de jongsten, om hen bewust te maken van het belang van het behoud van de Argentijnse soort en van de eenvoudige manieren om iets bij te dragen aan de oplossingen.

Deze maatregelen zullen ook helpen dieren te redden die met uitsterven worden bedreigd over de hele wereld .

Als u meer artikelen wilt lezen vergelijkbaar met 34 dieren die met uitsterven worden bedreigd in Argentinië, raden we u aan om onze categorie Dieren met uitsterven bedreigd te maken.

Aanbevolen

Huismiddeltjes voor honden met braaksel
2019
Huismiddeltjes voor maagpijn bij honden
2019
Is het normaal dat mijn hond bloedt na sterilisatie?
2019