Verschil tussen orka en nep-orka

Waarschijnlijk zijn orka's een van de bekendste mariene soorten in walvisachtigen, met name de familie Delphinidae . Een andere soort van deze familie, veel minder bekend, is de valse orka, zwarte orka of psuedorca en deelt veel van de kenmerken met de orka, ook wel de orka genoemd. Beide soorten vertonen echter hun duidelijke verschillen die ons helpen te onderscheiden, hoewel ze natuurlijk ook veel overeenkomsten vertonen.

In dit artikel zullen we wat meer praten over het verschil tussen orka en nep-orka, samen met de meest relevante kenmerken ervan.

Hoofdkenmerken van de orka

De orka ( Orcinus-orka ) is het enige lid binnen zijn soort dat tot de familie Delphinidae behoort. Het is de grootste soort in de dolfijnfamilie, dus het wordt verward met een walvis .

Algemene kenmerken

Het meest onderscheidende kenmerk (en het best door iedereen te herkennen) is de zwart-witte kleur van zijn huid. In feite is het lichaam van deze dolfijn volledig zwart, met uitzondering van de buik, het onderste deel van zijn mond en twee kleine witte ovalen dicht bij de ogen. Ze hebben een driehoekige rugvin, die twee meter kan bereiken, en is bij sommige soorten gebogen vanwege slagen of gevechten met andere orka's of prooien. Ze hebben een grote staartvin, waarmee ze zich tot 50 km / u in het water kunnen bewegen en waarmee ze hun prooi met grote snelheid kunnen aanvallen. De exemplaren van deze soort kunnen tot 10 meter lang worden, hoewel grotere exemplaren zijn ontdekt.

Het is gebruikelijk om orka's te vinden die zwemmen in het gezelschap van leden van dezelfde groep, die tot 20 exemplaren kunnen bereiken. In deze groepen orka's zoekt iedereen gewoonlijk bescherming, profiteert ze van groepsjacht of vindt ze een partner voor partner. De orka is een zeer kosmopolitische soort, omdat deze meestal in oceanen over de hele wereld woont.

Orka voeden

De bekendheid van moordenaars die deze dieren hebben, is te wijten aan het geweld van hun aanvallen, hoewel ze ten onrechte orka's worden genoemd . Orka's hebben grote tanden die tot 8 centimeter kunnen bereiken, die ze gebruiken om hun prooi te grijpen in plaats van te kauwen, omdat ze ze heel doorslikken, hoewel ze natuurlijk met deze tanden, in het geval dat de prooi groot is, ze kunnen oefenen verhoogde druk en slik ze in delen.

Jachtprooien variëren van kleine vissen tot grote roofdieren zoals walvissen, haaien en andere dolfijnen, hoewel kleine prooien zoals tonijnen, zeeleeuwen of zeehonden de voorkeur hebben. Orka's vallen meestal geen mensen of boten aan die worden gevonden, behalve dat ze erg bedreigd of erg hongerig zijn.

Voortplanting en geboorte

Deze soorten broeden meestal in de late winter en het vroege voorjaar en zoeken naar warmere zeeën. Om vrouwen aan te trekken, geven mannen meestal geluiden en fluitjes af. Wanneer het paren begint, scheiden de twee orka's zich van de groep en beginnen ze elkaar te raken met de snuiten en de rest van het lichaam, totdat ze paren. De draagtijd duurt meestal tot 16 maanden. Gewoonlijk wordt er één baby tegelijk geboren, tot 180 kg en twee meter lang.

Hoofdkenmerken van de valse orka

De valse orka of zwarte orka, of wetenschappelijk bekend als Pseudorca crassidens, is een weinig bekende soort die behoort tot de familie Delphinidae.

Algemene kenmerken

Deze zeezoogdieren zijn langwerpig, met een platte snavel en een prominente bovenkaak, in staat om op te vallen boven de onderste. De kleur van hun lichamen is meestal uniform, de gebruikelijke tinten variëren van donkergrijs tot zwart . De valse orka heeft een rugvin tot 30 cm hoog, met een puntige en afgeronde afsluiting en naar achteren gebogen. De zijvinnen zijn meestal van puntige uiteinden en vormen een hoek van 45 graden naar achteren.

De zwarte orka is de op twee na grootste dolfijn ter wereld, met een gemiddelde grootte van 5, 5 meter bij mannen en 4, 5 meter bij vrouwen. Hun jongen bereiken meestal tot 1, 50 meter bij de geboorte.

gedrag

De valse orka is een zeer actieve, speelse en krachtige zwemmende soort. Deze soort wordt gekenmerkt door zwemmen in de buurt van de boten, in de buurt van de bogen en door te spelen springen en het water met de staart te raken.

Gewoonlijk verplaatsen ze zich in groepen van tussen de 10 en 60 exemplaren, waarbij ze groepen vormen die nauwe banden tussen hen onderhouden en die individuen van andere kuddes kunnen opnemen.

Voedsel en leefomgeving

Hun dieet is gebaseerd op vis zoals tonijn of kabeljauw, walvisachtigen kleiner dan hen, zoals bultruggen, dolfijnen of potvissen en koppotigen, zoals inktvis. Ze leven meestal in oceaanwateren met temperaturen van warm tot warm en meestal in diep water.

Belangrijkste verschillen tussen beide soorten

De nep-orka of zwarte of grijze orka heeft deze naam gekregen vanwege zijn gemeenschappelijke kenmerken met orka's, waarmee hij enkele overeenkomsten vertoont in zijn uiterlijk of de keuze van een prooi. Beide zijn grote dolfijnen, hoewel de orka's groter zijn dan de valse orka's, en een grijs / zwarte kleur hebben, maar met witte vlekken in het geval van de orka. Bovendien heeft de valse orka een wendbaarder lichaam dan de echte orka.

De orka heeft een grote rugvin, gekocht met die van de valse orka, die lineair of afgerond kan zijn. Wat voeding betreft, is de valse orka minder bestudeerd, hoewel is gezien dat deze zich voedt met dolfijnen en kleine walvispups, zodat ze tekenen van agressie tegen andere dolfijnensoorten kunnen vertonen.

De valse orka is in ieder geval een soort die veel minder bekend is dan de echte orka en werd vele jaren als uitgestorven beschouwd.

Als u meer artikelen wilt lezen die vergelijkbaar zijn met Verschil tussen orka en valse orka, raden we u aan om onze categorie Curiosities of animals in te voeren.

Aanbevolen

Huismiddeltjes tegen constipatie bij honden
2019
Hoe een kiemkracht te maken
2019
Wat zijn de belangrijkste bronnen van alternatieve energie in Mexico
2019