Wat dolfijnen eten en waar ze wonen

De dolfijn, bekend als een van de meest sympathieke, leuke en intelligente zoogdieren van het dierenrijk, behoort tot de familie van odontocete walvisachtigen, wat betekent dat hij, naast een zoogdier dat is aangepast aan het waterleven, tanden heeft in plaats van karakteristieke baarden van andere soorten walvisachtigen, zoals in het geval van walvissen.

Wil je meer informatie over wat dolfijnen eten en waar ze wonen ? Blijf het volgende artikel lezen en we leggen het je uit!

Waar dolfijnen zich mee voeden

In de eerste fase van zijn leven voeden dolfijnen alleen moedermelk, die de vetten, voedingsstoffen en eiwitten bevat die nodig zijn om het kind te laten groeien en ontwikkelen totdat het volwassen is, waarin het zich van zijn moeder scheidt Op zoek naar hun eigen voedsel.

Dolfijnen zijn in hun volwassen stadium vleesetende dieren, wat betekent dat ze hun dieet baseren op vleesconsumptie. De keuze van zijn prooi hangt echter vooral af van het oceanische gebied waar hij woont, hoewel het ook varieert afhankelijk van de soort dolfijn in kwestie. Dus, terwijl sommige soorten dolfijnen de voorkeur geven aan kleine vissen zoals kabeljauw, haring of makreel, geven anderen de voorkeur aan inktvis, koppotigen en schaaldieren .

Die grotere dolfijnen, zoals orka's, voeden zich met zeezoogdieren, zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns, schildpadden en zelfs grijze walvissen.

Over het algemeen komt de hoeveelheid voedsel die een dolfijn dagelijks verbruikt overeen met 10% van zijn lichaamsgewicht, zodat een dolfijn met een gemiddeld gewicht van 200 kg elke dag ongeveer 20 kg vis moet eten, terwijl soorten grotere corpulentie zoals de orka heeft dagelijks ongeveer 500 kg vlees nodig.

Bovendien moet rekening worden gehouden met het percentage vet, eiwit en voedingsstoffen dat door elke dam wordt geleverd, want hoewel makreels of haring grote hoeveelheden vet bevatten, zijn inktvissen nauwelijks verantwoordelijk voor dit levensonderhoud en moeten daarom worden geconsumeerd in grotere hoeveelheid.

Hoe dolfijnen jagen

Voor het zoeken, vangen en jagen op voedseldolfijnen gebruiken verschillende methoden, die door hun vindingrijkheid niet onverschillig laten voor een van de zeebodemsoorten:

  • Door echolocatie, een techniek waarbij het dier een geluid uitzendt, zodat wanneer het een vast voorwerp bereikt, het een bounce produceert die bekend staat als "echo" waarmee het afstanden kan berekenen, kunnen ze de grootte van zijn prooi in diepten tot 50 meter waarin er nauwelijks licht is.
  • Begrazing is een techniek die vaak wordt gebruikt waarbij dolfijnen samenwerken, zodat terwijl sommigen van hen een school vissen omringen om hun ruimte te beperken en ontsnappen te voorkomen, een van hen in de bank stapt en zich ermee voedt., terwijl de rest blijft rondzwemmen om te voorkomen dat ze zich verspreiden.
  • Aquaplanning is om hun prooi naar ondiep water te slepen, zoals de oevers van de stranden, waar vissen nauwelijks kunnen bewegen en ze dus kunnen verslinden. Een vergelijkbare techniek is om een ​​moddergordijn te maken om te voorkomen dat je slachtoffer ontsnapt.
  • Orka's gebruiken andere soorten agressievere methoden, zoals het raken van de ijsbanken om hun prooi uit balans te brengen en ze in zee te laten vallen of de vis met hun staart te vissen om ze te verdoven.

Waar en hoe dolfijnen leven

Dolfijnen zijn sociale dieren die in familiegroepen leven die bekend staan ​​als pods. De zorg en bescherming die in deze sociale groepen is gevestigd, is een ander bewijs van hun verbazingwekkende intelligentie, omdat ze welwillend en medelevend zijn in de zorg voor zieke en gewonde soorten, evenals beschermers in het geval van zwangere vrouwen en zelfs in staat zijn om leer- en overdrachtsgedrag aan hun kinderen te laten zien, gevallen waarin moeders de jongeren het gebruik van hulpmiddelen leren, in het bijzonder, laten zien hoe ze hun snuiten met sponzen kunnen bedekken om te voorkomen dat ze hun snuiten beschadigen wanneer ze op zoek zijn naar voedsel.

Wat hun leefgebied betreft, moeten we weten dat dolfijnen in alle oceanen ter wereld worden gevonden, waarbij hun verdeling wordt vastgesteld op basis van de beschikbaarheid van hulpbronnen, evenals de ondersoort waartoe ze behoren.

Twee grote groepen vallen op, zeedolfijnen en oceanische dolfijnen, waaronder de overgrote meerderheid van bekende soorten. Op deze manier is het bekend dat sommige soorten, zoals het geval van de tuimelaar, alle warme en gematigde zeeën en oceanen van de planeet bewonen, waarbij alleen de Arctische en Antarctische oceanen worden vermeden. Andere soorten geven de voorkeur aan gematigde zeeën, zoals de genoemde dolfijn of de grijze dolfijn, de laatste bevindt zich in diepere gebieden, vol met canyons en steile gebieden, terwijl de orka's zich in koude gebieden ver van de evenaar bevinden.

Er is op zijn beurt een derde speciale groep waarin zich zoetwatersoorten bevinden die de monding van rivieren en rivierlopen bevolken. Dit feit komt echter niet in alle rivieren voor, hoewel het gebruikelijk is om het in sommige regio's van India (Ganges) en Zuid-Amerika (Amazonas) te vinden. In de Amazone vinden we bijvoorbeeld roze dolfijnen, die met uitsterven worden bedreigd.

Als je meer artikelen wilt lezen die vergelijkbaar zijn met Wat dolfijnen eten en waar ze wonen, raden we je aan om onze categorie Wilde dieren in te voeren.

Aanbevolen

Hydrocultuur, een meer ecologische en duurzame landbouw
2019
Wat is de watervoetafdruk?
2019
Wat zijn drijfzand
2019